Első Kis-Pesti Kert

Receptek

Itt kertészeink olyan receptjeit olvashatjátok, amit a kertben termett dolgok felhasználásával készítettek.
És mivel többen is bevizsgáltuk és jónak találtuk őket, megosztjuk Veletek is... :)

Téli csupor és aromás illatfelhők...

A hidegben nincs is mit tenni, mint munkánk és a nap végeztével egy csésze forró tea bűvkörébe kerülni. Legyen az gyümölcsös, vagy fekete, zöld és fehér… Gyógyító hatásuk már akkor is észlelhető, ha csak beleszimatolunk a gőzölgő aromafelhőbe. De ha jobban és többet szeretnénk róla tudni, íme néhány tipp, hogyan tegyük a lazítás pillanatait, ne csak teázó percekké, hanem gyógyítsunk is velük.

Menta-tea:
- 1 csésze forrásban lévő víz
- 2 teáskanálnyi szárított menta levél

Kellemes aromája, bódító illata könnyen magával ragadja az embert. Erősíti az idegrendszert, frissít, nyugtat, rendbe teszi az emésztést, elősegíti a szervezet tisztulását. Teaként, borogatásként és fürdővízbe téve is csodákra képes.

Levendula-tea:
- 1 csésze forrásban lévő víz
- 2 teáskanálnyi levedulavirág

A virágokat 5-10 percig áztassuk, majd szűrjük le a teát.
Fertőtlenítő hatású növény. Görcsoldó, idegnyugtató, fejfájást csillapító. Gyomor és bélbántalmak kezeléséhez is javasolják.

Rozmaring-tea:
- 1 csésze forrásban lévő víz
- 1 teáskanálnyi összevágott rozmaringlevél

A rozmaringot 10 percig áztassuk, majd szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk.
Ősidők óta kedvelt fűszer- és gyógynövény. Elsősorban görcsoldó, epe- és vizelethajtó, csillapítja az idegfájdalmakat és étvágygerjesztő hatásáról is ismert. De ízesítenek vele borokat is.

Csipkebogyó tea:
- 1 kanna forrásban lévő víz
- 1-2 evőkanálnyi szárított csipkebogyó

Forraljuk fel a kanna vizet a csipkebogyókkal, majd 10 perc után szűrjük le.
Mihelyt az első dér megcsípte a bogyót, máris szedhető és a lakásban egy tálcán tovább száríthatjuk, hogy bármikor később finom teát készíthessünk belőle. Számos betegségre gyógyír lehet, mint a megfázás vagy a veseproblémák, és nem utolsó sorban immunerősítő hatása is ismert.

Pikáns karamellizált hagymalekvár


Hozzávalók 4 személyre:
- 2 db közepes vöröshagyma
- 3 db kisebb lilahagyma
- 3 csapott evőkanál barna nádcukor
- 3 evőkanál balzsamecet
- 2 evőkanál víz
- 1/2 teáskanál tengeri só
- 1/2 teáskanál szárított, őrölt rozmaring
- 1/2 teáskanál szárított, őrölt kakukkfű
- 1/2 mokkáskanál cayenne-i bors (elhagyható)

A hagymákat megtisztítjuk, minden fejet 8 gerezdre vágunk. Egy közepes lábosban felforraljuk az ecetet a cukorral, ebbe rakjuk a hagymagerezdeket. Alaposan átforgatjuk, majd mérsékelt tűzön, fedő alatt 1 órán át puhítjuk. A hagymagerezdek gyönyörűen karamellizálódnak ennyi idő alatt, kissé szét is esnek. Időnként érdemes kevergetni, és ennyi idő elteltével az elpárolgott nedvességet 1-2 evőkanál vízzel pótolni. Sózzuk, rozmaringgal, kakukkfűvel, cayenne-i borssal fűszerezzük, és további 10-12 percig főzzük, míg egészen sötét barnás bordó nem lesz a színe, és teljesen meg nem puhult a hagyma, felét botmixerrel pépesítsük, a másik felét darabosan tegyük a lekvárba... Aki nem szereti a csípős ízeket, a cayenne-i borsot nyugodtan elhagyhatja. A jól elkészített, fűszerekkel is megbolondított hagymalekvár olyan intenzív, hogy egészen kevéske is fantasztikus zamatokkal gazdagítja a sajtokat, sülteket vagy épp előételeket.

Fűszerkeverékek a kertből

Provence-i fűszerkeverék:
- 2 ek. oregano
- 2 ek. kakukkfű
- 2 ek. petrezselyem
- 2 ek. majoranna
- 2 ek. bazsalikom
- 1 ek. zsálya
- 1 ek. borsikafű
- 1 ek. rozmaring
- 1 ek. tárkony

Alaposan össze kell keverni a szárított fűszereket és kész is. Jól záródó üvegben, dobozban tároljuk, lehetőleg fénytől védve, hogy kevésbé fakuljon ki. Felhasználható: csirke, kacsa, bárány, őzragu, saláta, sajtkrém, szósz, zöldségragu készítéshez.

Citromos kakukkfüves Himalája fűszersó:
- Szárított citromos kakukkfű,
- Himalája só

A szárított citromos kakukkfüvet robotgéppel összeaprítom, majd sóval összekeverem, mennyiségi arányok ízlés szerint. Felhasználható: tengeri halak fűszerezésére, rostonsült csirkemell ízesítésére, grillezett sajtok és zöldségek megbolondítására,

Zöldfűszeres fűszersó:
- 2 ek. petrezselyem
- 2 ek. bazsalikom
- 2 ek. lestyán
- 1 ek. tárkony
- 1 ek. kapor
- 1 ek rozmaring
- 1 ek. metélőhagyma
- tengeri só

A fűszereket szárítás után robotgéppel aprítsd össze és keverd össze tengeri sóval, (ha nagy szemű sót használsz, robotgéppel aprítsd kicsit össze.) Minden húshoz kiválóan alkalmazható.

Zöldfűszer keverék:
- 2 ek zeller
- 2 ek lestyán
- 1 ek koriander
- 2 ek petrezselyem

Használhatjuk levesek ízesítésére, rizs fűszerezésére, sültek ízesítésére is.

Tárkonyecet:
- 1 csokor tárkonylevél frissen szedve
- 2 dl ecetsav
- 1 db üveg

Megmossuk a tárkonyt, majd leszárítjuk. Az üvegbe helyezzük és felöntjük az ecetsavval, cseppnyi sóval ízesítjük. Jól lezárjuk. Használhatjuk főzelékek és levesek ízesítésére vagy mártásokhoz.

Lilahagymás sütőtök


Hozzávalók:
- 1,5-2 kg sütőtők
- 5 fej lilahagyma
- Kakukkfű, só, bors, oliva olaj

A hámozott tököt kockára vágjuk, olivával és fűszerekkel összekeverve sütőedénybe rakjuk, majd a felkarikázott lilahagymával beborítjuk. Lefóliázva előmelegített sütőbe tesszük, kb. 20-25 percig sütjük. Kiváló köret sülthúsokhoz.

Paszta alla norma


Hozzávalók:
- 2 közepes padlizsán
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 60-70 dkg paradicsom
- Oliva olaj
- Oregánó, kakukkfű, bazsalikom, só, bors, ízlés szerint, lehet rozmaring is akár chili paprika, ha erősen szereted

A padlizsánt megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, megsózzuk és a kieresztett levét papírtörlővel felitatjuk, serpenyőben forró olajban addig sütjük, amíg kicsit színesedik (barnulgat). Egy másik serpenyőben olajon fél fej hagymát üvegesre párolunk, fokhagymát apróra vágjuk és hozzáadjuk. Majd 60-70 dkg. apróra vágott paradicsomot adunk hozzá, szárított fűszerekkel ízesítjük, majd beforraljuk. Végül összeöntjük, bot mixerrel pépesítjük, a paradicsom héját kivadásszuk... Fűszerezd még ízlés szerint és jó forrald fel. Rakd tiszta üvegbe, pici olivával a tetején tartósítsuk, majd tegyük száraz dunsztba. Nagyon finom tésztával, kis reszelt sajttal a tetején. Melegszendvicshez is kiváló, és pirítóssal is fogyasztható.

Zöldparadicsomos chutney


Hozzávalók (Kb. 3kg zöldparadicsomhoz ( raktam bele, éretett is).)
- 1 tk. Mustármag,
- 1 tk. Koriandermag
- 1 tk. Római kömény
- 1tk kardomon
- 2 tk. Színes darabos bors
- 4 db babérlevél
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- Gyömbér
- Szegfűszeg
- Fahéj
- Almaecet
- Cukor
- Só
- Őrölt bors
- Chili paprika
- Zeller szár 2 db.
- Tartósító, ha télre akarod.

A száraz fűszereket egy edényben pirítsd meg, amikor pattogni kezd nádcukorral kicsit karamellizáld, almaecet 3 evőkanál, amikor fellazul, jön az apróra vágott vöröshagyma, és a reszelt fokhagyma. Ez után a feldarabolt zöldparadicsomok és a zeller szár és chili. Takarékon főzd, mert ilyenkor még nincs leve. Ez után jönnek az őrölt fűszerek. Fahéj, szegfűszeg, gyömbér, só bors. Másfél óráig főzd takarékon. Majd vadászd ki a 4 db babérlevelet. Bot mixerrel pépesítsd, és forrón tegyél bele 1/2 mokkás kanálnyi nátrium-benzoátot. Tedd forrón csírátlanított üvegekbe és fordítsd le, nem kell dunsztolni. Főzés közben kóstolgasd, és kedved szerint rakj bele, amit még hiányolsz.

Zakuszka


Hozzávalók (4 fore): 11db 2,2 dl-es üveghez
- 1 kg padlizsán
- 1 kg húsos fehérpaprika / TV /
- 1 kg pritaminpaprika
- 30 dkg vöröshagyma
- 1,5 dl suru paradicsomlé
- 2 dl olaj
- 4 tk só (asztali só)
- színes bors darálva (ízlés szerint)

A húsos pritamint megmossuk, kettévágjuk kicsumázzuk, a magokat eltávolítjuk, a padlizsánt szintén kétfelé, levágjuk a zöld részeit. Elomelegített sütobe tesszük, amikor az egyik felük jól megpuhult, megsült, megfordítjuk. Csak a padlizsánt és a pritaminpaprikát sütjük meg. Ha kész, érdemes a paprikát süt?zacskóba tenni, hagyjuk egy kicsit párolódni, így könnyen elválik a héja. A tojásgyümölcsöt könny? sült állapotában megpucolni. Közben a hagymát apróra vágjuk, és a meghámozott nyers fehér paprikával, amit szintén apró kockákra vágtunk, olajon megdinszteljük. A sült hozzávalókat botmixerrel kissé darabosra turmixoljuk. Majd összeöntjük a paprikás hagymához, felöntjük paradicsomlével, kevés olajjal, sóval, borssal fuszerezzük, majd kap egy gyors összefozést. Ha kihult, tisztára mosott üvegekbe töltjük, csavaros fémkupakokkal légmentesen lezárjuk. Ha végzett a gép, tehetjük egybol a polcokra. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Levendulás, lime-os keksz


Hozzávalók (kb 12 db kekszhez):
- 100 g vaj
- 60 g porcukor
- 50 g zabpehely (aprószemu)
- 50 g teljeskiörlésu tönkönybúza liszt
- 50 g búzaliszt
- egész lime héja
- fél lime leve
- 1 evk. morzsolt levendula virág (szárított)
- 1 mkk. sütopor
- kis vanília vagy bourbon vaníliás cukor
- 1 tojás

Elkészítés: A tojást a hideg vajjal és a cukorral robotgép segítségével elkeverjük, összedolgozzuk. Hozzáadjuk a reszelt lime héját, valamint a levendulát. Belekeverjük a zabpelyhet, majd fokozatosan hozzászitáljuk a sütoporos liszteket. A végén kis vaníliával még megbolondítjuk. Adjuk hozzá a fél lime levét is. Az állaga engedi, hogy vizes kézzel egy hengert formázzunk belole. Alufólia segítségével könnyebb, meg amúgy is becsomagoljuk, mint a szaloncukrot. Betesszük a mélyhutobe legalább fél órára. (Amennyiben máskor akarjuk felhasználni sütés elott 15 perccel elég kivenni.) A sütot elomelegítjük 175 C°-ra. A vajas keksz rudat kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk, kicsit lapítunk rajtuk, és elhelyezzük oket sütopapírral kibélelt tepsire. Kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Kivétel után rácsra helyezzük hülni. Egy finom limonádé tökéletes kíséroje.
(Ezt a receptet az illatokakonyhambol.blog.hu oldalon találtuk. a fotó már saját. :) )

Mentás zöldborsókrém


Hozzávalók:
- 200-250g zöldborsó, ha lehet, akkor friss, de lehet fagyasztott is
- 1 krémsajt vagy juhtúró
- fél lime
- 3 gerezd fokhagyma
- petrezselyem
- 1-2 marék menta (el?ször kevesebb, aztán ha tetszik, mehet több)
- egy kis margarin
- só, bors

3 nagyobb gerezd fokhagymát apróra vágtam és kb 2 ek olivaolajon megfuttattam. Ez kb 2 perces muvelet, amint jön az illata a fokhagymának, már mehet is rá a borsó. Azért jó apróra vágni, mert sokkal intenzívebben kiengedni az ízét. Ráöntöttem a borsó felét és egy evokanál margarint. Só, bors és szárított petrezselyem ment rá és így párolódott szépen, nyugalomban, békességben. Fedo alatt, közepes lángon. Párolt fokhagymás zöldborsóhoz került kb 3/4 doboz krémsajt, egy fél lime leve, kb egy maroknyi menta, só, bors. Botturmixszal összeszexualizáltam, utólag raktam még bele egy kis sót és borsot meg még mentát. Ezeket jobb lassan, okosan, inkább többször adagolni, mert kinek a borsósabb, kinek a mentásabb ízvilág jön be. Mehet a hutobe, ez hidegen JÓÓÓÓ!

Zöldparadicsom lekvár


Hozzávalók:
- 2,5 kg zöld paradicsom
- 35 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 cs vaníliás cukor v. 1 rúd vanília magjai
- pici só
- Aki ízesítené, fahéjat is tehet bele (1-2 kk)
A zöldparadicsomnak kimetszettem a csumáját és négybe vágtam (a kisebbeket félbe). Beletettem egy nagy lábosba és elkezdtem fozni. Amikor már jól kieresztette a levét, ráöntöttem a cukrot. Ráfacsartam a 2 citrom levét és belereszelem a héját, majd lassú tuzön, surun kevergetve összefoztem, kb. 2 óra volt. A végén beledobtam a darabolt vanília rudat és azzal együtt foztem szép fényes, zselés állagúra. Csírátlanított, elomelegített üvegekbe szedtem, lezártam és fejtetore állítottam pár percre, majd jó meleg, puha takaróval kibélelt kosárban érték meg a másnapot.

Rozmaringos-citromos limonádé


Hozzávalók:
- 2 l víz
- 1 kg cukor
- 4 kezeletlen héjú citrom
- 4 rozmaringág

A limonádéalaphoz a vizet a cukorral felforraltam.
A tuzrol levéve beledobtam a jól megmosott rozmaringágakat és így hagytam kihulni.
A citromokat alaposan megtisztítottam, felkarikáztam és a limonádéhoz adtam, hutobe tettem.
Tálaláskor ezt az alapot öntöttem fel ízlés szerint vízzel, szénsavas ásványvízzel vagy szódával, kb. 1:4 arányban.